Ale de Jager, de visser met hart en ziel

Bij Hotel Café Restaurant Oostergoo vinden we het belangrijk om met lokale dagverse producten te werken. We maken bijvoorbeeld gebruik van vis uit het Pikmeer. Deze vis wordt gevangen door Ale de Jager. Bent u benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan snel verder!

Ale de Jager

Al sinds dat hij een kind was, keek hij vol bewondering naar de vissers. Maar zelf moest Ale nog wachten. Tien jaar lang zelfs! In de jaren daarvoor was Ale werkzaam als timmerman en in de weekenden bezig om het vissen te perfectioneren. Na al die jaren was het dan zover. Ale de Jager ontving het visrecht in 2003. ‘Een lot uit de loterij’, zoals Ale het zelf omschrijft.

Visgebied tussen Grou en Drachten

Het visgebied ligt tussen Grou en Drachten in. Zo vist hij op het Pikmeer, de Wijde Ee en in het nationaal park de Oude Venen. Het vissen in het gebied waar de visser actief is, is niet bepaald makkelijk. De paling bijvoorbeeld, laat zich erg moeilijk vangen in het gebied. Dit komt vanwege het feit dat in het de paling nog niet dik genoeg is en in het najaar trekken de volwassen palingen het gebied uit naar de zee. Omdat Ale de Jager steeds zijn fuiken verplaatst en er een neusje voor heeft om deze op de goede plaatsen uit te zetten, kan hij toch voldoen aan zijn quotum.

Uitsluitende levering in de omgeving

Ale de Jager levert uitsluitend aan restaurants in Grou en de omgeving. Zo ook aan Restaurant Oostergoo. Zo komt Ale de Jager vaak het restaurant inlopen om zijn nieuwste vangsten te delen met de chef. Laatst bijvoorbeeld kwam de visser binnenlopen met vers gevangen paling en daarnaast ook een aantal rivierkreeftjes. Hier worden dan ook gerechten mee gemaakt. Verser kan haast niet!

 Van elke paling die hij vangt, weet hij precies de bestemming. Vette paling kun je het beste roken, Paling die iets minder vet is, doet het goed als gebakken paling. En de paling moet ook weer niet te dik zijn, want dat staat niet mooi op het bord.

Arrangement ‘Met de palingvisser mee’

Wilt u zelf ervaren hoe het is om paling te vangen? Dat kan ook! Ale de Jager biedt namelijk een arrangement aan, waar u mee kunt varen op zijn praam en waar de visser alles vertelt over zijn beroep. Daarna vaart de kapitein u naar de rand van het meer, waar verschillende rooktonnen klaarstaan. U wordt in groepjes opgesplitst en onder leiding van Ale de Jager word de verse paling gerookt. Vervolgens krijgt u uw eigen gerookte paling mee. Bekijk voor meer info zijn website: http://www.praamvissenadejager.nl/index.html